Δημιουργία Ιστοσελίδας: 4 πράγματα που πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζεις

Τα 6 βήματα για τη δημιουργία ενός website: Όσα χρειάζεται να ξέρεις πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία

Η απόκτηση ενός website είναι ένα βασικό πλεονέκτημα για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις που επιθυμούν να αναπτυχθούν, να προσεγγίσουν νέα καταναλωτικά κοινά, να αυξήσουν την αξία των προϊόντων τους ή απλά να βελτιώσουν την εικόνα τους, στα μάτια των καταναλωτών. Η δημιουργία ενός website σε συνδυασμό με τις σωστές πρακτικές στα Social Media, μπορούν να αυξήσουν τους πελάτες και την αναγνωρισιμότητα της επιχείρησης. 

Εάν η επιχείρηση σας δε διαθέτει ήδη ολοκληρωμένη παρουσία στο διαδίκτυο, τότε ίσως είναι μια καλή εποχή να δημιουργήσετε αρχικά την ιστοσελίδα της επιχείρησης σας και στη συνέχεια να αποκτήσετε παρουσία στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Τι θα χρειαστείτε όμως, για τη δημιουργία ιστοσελίδας για την επιχείρηση σας;

Λογότυπο & Εταιρική Ταυτότητα

Η φράση “Εταιρική Ταυτότητα”, μπορεί να ακούγεται σαν κάτι που χρειάζονται μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά στην πραγματικότητα είναι όλα τα στοιχεία που διαμορφώνουν την εικόνα της επιχείρησης online & offline. Η Εταιρική Ταυτότητα περιλαμβάνει όνομα, λογότυπο, χρωματική παλέτα, το σλόγκαν της επιχείρησης αλλά τα σύμβολα – στοιχεία που ενσωματώνουν την εικόνα της επιχείρησης.

Για να δημιουργήσεις ένα website θα χρειαστεί να υπάρχει λογότυπο αλλά και η εταιρική ταυτότητα, η οποία θα ενσωματώνεται στην ιστοσελίδα της επιχείρησης σου.

Δημιουργία Ιστοσελίδας Bee Media Πειραιάς

Κατοχύρωση Domain name

Για τη δημιουργία ιστοσελίδας σου, χρειάζεται να υπάρχει το domain name. Το domain name είναι το όνομα της ιστοσελίδας και της διεύθυνσης της. Για παράδειγμα, beemedia.gr, lakiotis.gr, mardibar.gr, lakespirit.gr, charahouse.gr.

Το ιδανικό όνομα της ιστοσελίδας πρέπει να είναι εύκολο, γρήγορο, ευανάγνωστο και σύντομο. Παράλληλα, να περιγράφει την επιχείρηση και τη δραστηριότητά της και οι εν δυνάμει πελάτες να το καταλαβαίνουν άμεσα και γρήγορα. Για παράδειγμα, ένα ξενοδοχείο που λέγεται Isalos Studios Naxos, θα μπορούσε να είχε ως Domain Name, το isalosnaxos ή isalosstudiosnaxos με την αντίστοιχη κατάληξη .gr ή .com.

To domain name το επιλέγεται από την επιχείρηση μια φορά και -αφού εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ)- κατοχυρώνεται και ανανεώνεται κάθε 1 ή 2 χρόνια. Η τιμή κατοχύρωσης ενός domain name ποικίλει, ανάλογα με την κατάληξη, και η τιμή κυμαίνεται από 15 έως και 50 ευρώ το έτος- πλέον ΦΠΑ.

Φιλοξενία Ιστοσελίδας (Hosting)

Μια ιστοσελίδα είναι στην πραγματικότητα ένα σύνολο αρχείων, τα οποία φιλοξενούνται σε έναν υπερ-υπολογιστή, ο οποίος είναι μόνιμα συνδεδεμένος στο διαδίκτυο. Αφού ή και πριν ακόμη ολοκληρωθεί λοιπόν η ανάπτυξη της ιστοσελίδας, απαιτείται η ενοικίαση χώρου σε ένα server, ο οποίος θα φιλοξενεί την ιστοσελίδα μας και θα την εμφανίζει κάθε φορά που κάποιος πληκτρολογεί το domain name μας. Η ενοικιάση του hosting γίνεται σε μηνιαία ή και ετήσια βάση, και η τιμή του ποικίλει, ανάλογα με την ποιότητα του σερβερ, την εκτιμώμενη επισκεψιμότητα και τον απαιτούμενο χώρο ενοικίασης. Για μια μικρή ή μεσαία επιχείρηση, με μέτριες ανάγκες, το κόστος για την ετήσια ενοικίαση κυμαίνεται συνήθως από 100 έως 250 ευρώ το έτος- πλέον ΦΠΑ.

Να θυμάσαι πάντα πως όσο καλύτερος ο server, τόσο γρηγορότερα θα γίνεται η φόρτωση της ιστοσελίδας μας, και τόσο λιγότερο θα είναι το downtime -χρόνος στον οποίο η ιστοσελίδα δεν είναι προσβάσιμη λόγω προβλήματος του server.

Δημιουργια Ιστοσελίδας Bee Media

Καταγραφή Σκοπού και Δομής της ιστοσελίδας

Αύξηση των πωλήσεων, βελτίωση της παρουσίας της επιχείρησης στο διαδίκτυο, προσέγγιση νέου πελατειακού κοινού ή απλώς… keep up με τον ανταγωνισμό;

Πρωτού ξεκινήσετε τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας, είναι πάντα χρήσιμο να καταγράψετε γιατί επιθυμείτε να προχωρήσετε σε αυτό το βήμα τη δεδομένη χρονική στιγμή, σε τι ακριβώς προσβλέπετε, τι χρειάζεται για να επιτύχει η ιστοσελίδα το σκοπό της, ποιοί είναι οι βασικοί ανταγωνιστές και τι θέλετε πάση θυσία να αποφύγετε.

Αφού ορίσετε τα παραπάνω, είναι χρήσιμο να κάνετε μια πρώτη κατηγοριοποίηση των υπηρεσιών ή προϊόντων σας, να σκεφτείτε πως θα ήταν για εσάς η ιδανική πλοήγηση στην ιστοσελίδα, καθώς και ποιά συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επιχείρησής σας θέλετε να προβάλετε.

Αφού συζητήσετε τα παραπάνω με την ομάδα που θα αναλάβει για εσάς τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας, ξεκινά η συλλογή και συγγραφή περιεχομένου.

Μην ξεχνάτε πως τα καλά κείμενα και οι επαγγελματικές φωτογραφίες, μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην επιτυχία της ιστοσελίδας σας και μπορούν να σας ξεχωρίσουν από τον ανταγωνισμό!

Φωτο: Unsplash, Icons8